Blogg for Stav Kjøre- og Rideklubb

Blogg for Stav Kjøre- og Rideklubb

Temakveld med osteopat Marianne Henriksen

TemakvelderOpprettet av Øydis 11 des., 2014 22:22:48

Torsdag 27.november arrangerte Stav Kjøre – og Rideklubb, i samarbeid med Fengur Islandshestklubb, temakveld med osteopat Marianne Henriksen.

Marianne driver Lillehammer osteopati, og arbeider der med å behandle både mennesker og dyr. I og med at Osteopat ikke er en beskyttet tittel, kan hvem som helst som har tatt et helgekurs kalle seg osteopat. Men det er ikke tilfellet her. Marianne har en solid 5 års utdannelse fra England, med seg – der hun har diplom i behandling av både mennesker og dyr.

Rund 20 stykker møtte opp på Stavsplassen denne kvelden, der Marianne først forklarte litt om hva osteopati er – og tankegangen rundt denne behandlingen. Etterpå gikk vi ut i stallen, hvor vi hadde islandshesten Hlekkur som demonstrasjonshest.

For mange er kanskje osteopati et ukjent begrep, men man ser at flere og flere benytter seg av denne behandlingsformen, både på mennesker og dyr. Deres filosofi er at kroppen er en helhetlig mekaniske, der ”alt henger sammen”. De jobber mot å finne årsakssammenhenger til smerte, og ikke bare behandle symptomene. Det kan forklares på den måten at hesten kan vise ubehag i et frambein, mens hovedårsaken ligger i bakparten – som en evt.låsning eller skjevhet. Ofte ser man at mange hester har en diagonalproblematikk, der f.eks høyre bakbein og venstre frambein er problemet.

Osteopater jobber med tanken om at kroppen skal ha mulighet til å helbrede seg selv. De setter i gang prosesser i kroppen som oppfordrer til ”Self-healing” – der kroppen får fred og tid til å ordne opp selv.

Osteopati kan hjelpe dyr som har:

· Problemer med å utføre enkelte bevegelser

· Ubalanse i muskulaturen

· Nedsatt muskelmasse

· Problemer i gangarter

· Feilbelastning, overtrening

· Adferdsproblemer

· Overvekt

· Koordinasjonsproblemer

Men som Marianne poengterer, så er det viktig at også sal og utstyr er i orden – og ikke minst skoing. Problemer i hesten kan fort komme tilbake, hvis salen er skjev eller skoingen er dårlig. En annen ting som også er viktig, er rytterens fysikk. Hvis rytter er skjev eller har dårlig balanse, er dette kanskje noe som bør rettes på før man gjør de største endringer hos hesten. En skjevhet/låsning i rytter vil påvirke hesten under ridning.

En behandling foregår bl.a ved strekking og tøying av muskler og bindevev. Balanserende teknikker for bindevevsnettverket og trykkbehandling av muskulaturen. Man bruker ingen redskaper under behandlingen, og tilnærmingen til dyret er veldig skånsomt og bevegelsene innenfor dyrets normale bevegelsesmønster, derfor reagerer de ofte med å slappe av og tillate behandlingen. Det ser også veldig behagelig ut for hesten, og det får man bevist gjennom at hesten tygger/slikker seg om munnen, pruster og har et veldig avslappende uttrykk i øynene. Hlekkur lurte veldig på hva Marianne holdt på med, men det var veldig tydelig at han også nøt behandlingen.

Marianne startet med å mønstre hesten for å se hvordan den beveger seg. Allerede der skaper hun seg et bilde av hva hun skal jobbe med. Etterpå går hun igjennom hele hestens kropp, gjennom å kjenne på ryggraden (høre på lyden i knoklene når hun ”banket” seg nedover) og føle hestens muskulatur. Her blir de undersøkt for bl.a skjevheter,låsninger, muskelforskjeller eller varme/kalde områder.

Marianne benytter seg også av kranie-sacral teknikker, som kan forklares som ørsmå fingerbevegelser ved/rundt hodeskallen og langs ryggraden til korsbeinet i bekkenet.

Etter behandlingen blir gjerne hesten mønstret igjen, for å se om bevegelsesmønsteret er endret.

Kvelden ble avsluttet med kaffe og kaker og skravling. Vi var alle enige om at det var veldig hyggelig at to klubber kan samarbeide om å få til aktiviteter.

Takk for oppmøte alle sammen!

  • Kommentarer(0)//blogg.stavkrk.no/#post9